
Baru-baru ni aku telah ikut ayah aku beri ceramah untuk pelajar-pelajar Kelab Usahawan Politeknik Hulau Terengganu di Bukit Keluang, Besut. Huhuhu. Dalam FB tersilap tulis Hulu Terengganu. Biasa. Kesilapan teknikal. Sepanjang dua hari satu malam program itu berjalan, setiap kata-kata yang terpacul dari bibir ayah aku yang sedang bersemangat memberi ceramah berkenaan CARA MEMBUAT PERANCANGAN PERNIAAGAN tersebut, terdetik di fikiranku bahawa sepatutnya semua


Sebagai contohnya, makanan kegemaran kita ialah nasi ayam. Maka, kita boleh belajar secara perlahan-perlahan cara untuk membuat nasi ayam, dan kemudian, bermula berniaga nasi ayam tersebut secara kecil-kecilan sperti membuka gerai dihadapan parkir rumah kita.
Setelah mempunya sedikit kemajuan dan keuntungan, gerai yang tadinya hanya untuk

Apabila bilangan pelanggan semakin meningkat dan kedai kita pula hampir-hampir roboh dek kerana tidak mampu menampung bilangan pelanggan yang terlalu sesak, kita boleh membuka cawangan kedai kita disekitar kawasan bandar, pusat pentadbiran, kawasan istirahat keluarga, kawasan rekreasi mahupun disekitar pusat-pusat membeli belah dimana pelanggan kita mudah menemui cawangan kedai nasi ayam kita tadi. Jangan lupa pula untuk meningkatkan kualiti layanan, makanan, kebersihan kedai kita nanti untuk menarik minat lebih ramai pelanggan. Jika ada kemampuan, kedai nasi ayam kita tersebut boleh diiklankan kedalam internet melalui laman sesawang kedai kita yang tersendiri untuk diiklankan kepada semua penggemar nasi ayam dan juga untuk menarik minat pelancong asing untuk merasai keenakan nasi ayam kita tersebut.
Perniagaan nasi ayam tersebut sekadar menjadi contoh untuk memberi gambaran kepada anda semua langkah-langkah untuk membuka serta meluaskan perniagaan yang menjadi impian anda.
Ingatlah bahawa sembilan dari sepuluh rezeki yang kita terima merupakan hasil da

No comments:
Post a Comment